МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА - ТРОЯН

"Животът в позитив"

авторска фотоизложба на Цветан Тончев

Октомври 2009 г. - март 2010 г.

Фотографиите, които са включени в нея са правени през различни периоди от живота му и с различна фотографска техника. Те са обединени от идеята да покажат съзидателното и красивото в човека и средата около него.

Троянската тема — най-значителната и дълбоката в творчеството на Цветан Тончев.

От този цикъл специално внимание заслужава фотографията „Ръцете на грънчаря” (Тя е една от 10-те дипломни работи на автора при завършването на техникума по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик” в София  през 1973 г. С нея печели първо място в конкурс на  националната телевизия).

Към артистичното направление трябва да отнесем  портретът на народния артист Стефан Гецов, който през 1987 г. поставя в Троян „Хъшове”, на артистите Васил Михайлов и Пламен Дончев при посещението им в Троян след създаването на телевизионния сериал „Капитан Петко войвода”, на скулптора Тодор Балкански - един от синовете на художника Пенчо Балкански в ателието му в село Ломец.

Религиозната тематика е ярко представена чрез фотографиите на църкви и манастири, параклиси.

„Разходка във Виена” – така са наречени фотографиите запечатали впечатленията на автора от гостуването му в европейския град през 2001 г.

Троянското депо за отпадъци наподобяващо море, утайниците на пречиствателната станция на фабрика „Болшевик”, сред които упорито израства стръкче трева, цветя и пушещи комини, щъркел изградил своя дом и вероятно в очакване на любимата, ленивата гъсеница, изпълзяла от античните останки на Состра, са разнопосочни сюжети, които са подчинени на общата идея – да открием хубавото в малките и незначителни неща.

Фотографските търсения на Цветан Тончев за повече от 30 години са запечатали интересни моменти за града ни като колоездачната обиколка през 1973 г. и строителството на Арката на свободата 1979 г.

Във всички тях откриваме личната идентичност и нежността на душата на техния автор.

животът в позитив