МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА - ТРОЯН

въстановки

В експозицията на музея са намерили място въстановки на грънчарска работилница, бъкличарска работилница и автентичен интериор на балканджийска къща. Представена е работилницата на потомствения майстор-грънчар Дули Христов. Вниманието привличат оригиналното крачно грънчарско колело, както и инструментите използвани за украса на съдовете.

Крачният ремъчков струг на Цанко Пенчев от с. Чифлик онагледява изработването на дребни дървени изделия – бъклици, захлупци, гаванки, хурки и други. Този архаичен крачен механизъм, изработен изцяло ръчно от дърво, се задвижва посредством ремък от майстора-дървостругар.

Троянското възрожденско жилище с огнището, водника и софрата в „къщито”, с вградените долапи, миндерлиците с шарените черги и булчинската ракла в „собата”, пресъздават уюта на балканджийския дом.

Още в първата зала на музея вниманието грабва макетът на старата троянска чаршия. Той е изработен по документален снимков материал, съхраняван в архива на музея. Макетът е дело на майсторът Христо Мондешки от село Орешак и точно пресъздава атмосферата на възрожденския Троян.