На 23.09.2012 г. в пространството под музейните сгради беше открита експозицията „Сливовата култура в Троянско - отразена в бита и поминъка на населението”. Тя е отколешна музейна идея, която се реализира с финансовата помощ на оперативна програма „Регионално развитие” по проект “Провеждане на иновативно културно събитие в Община Троян – български фестивал на сливата”


На откриването присъстваха г-жа Донка Михайлова – кмет на община Троян и г-н Владислав Катренчик – мениджър на „Винпром – Троян” АД. Изложбата беше открита от Елеонора Авджиева – директор на Музея на занаятите – Троян.

В експозицията със снимков и документален материал, с движими културни ценности  собственост на музея е разказана историята на емблематични за Троянския край  поминъци – сливопроизводството и ракиеизваряването.

Овощарството в Троянско, бране на зрелите плодове, как се прави манастирската буреновка, какво друго се приготвя от сливовия плод, как е изглеждала автентичната ракиджийница и още прелюбопитни неща ще научите от тази експозиция.

Ако пък решите й да опитате троянския производ съвсем наблизо се намира фирмения магазин на ВИНПРОМ- ТРОЯН АД.

Дружеството на традиционен дарител на Музея на занаятите.

сливовата култура в троянско