МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА - ТРОЯН

Петър Цанков

(1909 - 2000)

Своебразен музей на изящното грънчарско изкуство е работилницата на Петър Цанков.

Роден е през 1909 г. в махала Креклешка в село Орешак, Троянско. „Обичах да играя с глината още от дете” – това ще заяви вече прочутия майстор, след като са изминали много години от живота му в работилницата. „Влече ме това месене и точене” – са думи, изречени от дванадесетгодишното момче, което постъпило да се обучава на занаят при троянския майстор-грънчар Илия Гадев Миревски. „Гледал в ръцете майстора и в очите, и главно в душата и сърцето, своята душа да възпита”. При този майстор той се научава не само на първи стъпки в грънчарството, но и твърде бързо надминава своя учител.

Работи в Търговище, Смядово и град Шумен, където през 1929 г. се явява на изпит за майстор към Търговско-индустриалната камара. Участва в археологически разкопки и е силно впечатлен от руините на Велики Преслав и античната керамика, която пресъздава в множество глинени форми. Завръща се в родния си град, където изцяло се отдава на грънчарството. Изделията му носят заряда на майстора и желанието му да твори. Посредством техниките на опушване, щарене и излъскване на съдовете, той съчетава традициите на троянската шарка с тези на нашите предци.

Работил в завода за керамика „Изкуство” – град Троян, а сетне и в ателието на майсторите към Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Членувал в Задругата на майсторите. През целия си живот, Петър Цанков участвал в над 100 изложби в страната и чужбина. Заслужено името и творчеството на майстора-керамик Петър Цанков остават скъп спомен за поколенията. Неговите творби са доказателство за високо майсторство и велколепие на изделията.

Петър Цанков

Петър Цанков в своята работилница