МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА - ТРОЯН

"Копаничарството - един забравен занаят"

авторска изложба на Георги Мицовски, майстор-копаничар

октомври 2009 г. - октомври 2010 г.

От векове в колибарските поселища, пръснати из десетките задънки на Троянския балкан, се практикувало копаничарството – най-старият занаят, свързан с обработването на дървото. До преди стотина години копаничарските изделия са присъствали в бита на всеки български дом. Нощви за месене на хляб, лъжици, с които сядали на софрата, солници, паници и пахари, чаши за вода, мляко и вино били правени на ръка от майсторите делачи. Те използвали всички видове дървесина – от върбата до бука и от крушата до явора. Технологията на изработване и инструментите, които използвали, не са получили никакво развитие през времето. И сега основните инструменти на копаничарите са брадвата, теслата, ножът и длетото.

Днес този стар занаят е почти забравен. Майсторите от страната, които го работят, се броят на пръсти. Много активни и популярни са копаничарите от т. нар. врачанска група. Нейното начало е поставено през двадесетте години на миналия век от влашки цигани вретенари, които първоначално се установили в селата Мраморен и Лиляче. Най-изявеният представител на тази копаничарска школа е майстор Георги Мицовски. Роден е през 1947 г. в с. Борован, където завършва основното си образование, но живее и работи като електротехник в гр. Бяла Слатина. Интересът му към копаничарството дошъл след запознанството му с етнографа Николай Дойнов, който през последните години на живота си работел същия занаят. От този момент свободното си време и цялата си любов Мицовски посвещава на копаничарството. Първата му самостоятелна изложба е уредена през 1986 г. в залите на Националното изложение на народните занаяти в с. Орешак. Там представя над 100 предмета, голяма част от които подарява на домакините и на новоучредения Национален фонд „1300 години България”. От 1992 г., след успешно положен изпит, става член на ЗМНХЗ и се зареждат негови участия в национални и международни изложби. През 2007 г. печели майсторската надпревара за копаничари в АЕК „Етър” край Габрово, приза „Сребърна хлопка” и правото да организира своя самостоятелна изложба в залата на комплекса. Тази изява го стимулира дотолкова, че за близо две години той изработва над 150 предмета от любимите му „питомни дървета” – круша, черница, ябълка, слива, явор, орех и др.

Най-доброто от новата си колекция майсторът предостави на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян за поредната му самостоятелна изложба. Тя беше организирана в централната сграда на Музея в деня на честванията по случай празника на Троян – Петковден. Отриването й зачетоха кметът г-н Минко Акимов, председателят на Общинския съвет г-н Ангел Балев и много граждани. Изложбата откри директорът на музея г-жа Елеонора Авджиева. Уредникът Антон Сомлев представи автора Георги Мицовски.

копаничарството - един забравен занаят