МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА - ТРОЯН

Фамилия ДОБРЕВИ

Баю Добрев (1913 - )

Николай Баев Добрев (р. 1955)

Несъмнено грънчарството станало не призвание, а живот за фамилия Добреви.

Коренът на занаятчийството в семейството идва от роденият през 1913 г. Баю Добрев. Детството му преминава в грънчарската работилница на вуйчо му Йовко Стоянов. Там той чиракува известно време и бързо бива закърмен с тайните на занаята. По-късно, в град Елин Пелин, той завършва първото училище за грънчари към Художествената академия – София.

Баю Добрев отдава на керамиката целия си живот. Член на Задругата на майсторите и заслужил майстор на народните художествени занаяти. Представя своите произведения като участник в множество изложби и конкурси в страната и чужбина. Печели признания и високи награди. Като творец е традиционалист. Неговият усет за форма, пропорционалност и хармония биват наследени и от сина му Николай Добрев. Върху рисуваните стомни – „рогачки”, „троянки”, „ловчанки”, „къжелки”, ръкатки, делви, сервизи, чинии и глинени духови инструменти – тарамбуки, личи усетът му за форма, пропорционалност и хармония. Това е запазената марка, характеризираща творчеството на цял един грънчарски род.

Ненадминатите украси на майстор Баю Добрев с четка – „китките”, „гайтаните”, „криволиците”, се преплитат с палитри от бяла, кафява, жълта и зелена ангоба.

Достоен приемник на майстора-керамик Баю Добрев е неговият син – Николай Баев Добрев. Роден през 1955 г. в град Троян, той завършва Средното художествено училище в града и цялото му по-нататъшно професионално усъвършенстване е свързано с керамиката. Своите първи съдове той точи на грънчарското колело още през ученическите си години. Произведенията му носят характерните белези на семейната традиция и същевременно притежават свой облик, излъчване и душевност.

Синовете на Николай Добрев уверено вървят по пътя, начертан още от първите в рода и в бъдеще ще запазват традициите.

фамилия Добреви.