МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА - ТРОЯН

Археологичекото наследство на Троянския край, 2007-2008 г.

автор: Силвия Йовевска — археолог, уредник фонд "Археология"

Във връзка със закриване археологическите проучвания на територията на троянския край за сезон 2007 г.  Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства организира изложба под надслов: „Археологическото наследство на Троянския край”.

Изложбата е уредена в пространството на втория етаж в сградата на Музея на занаятите и показва многобройни находки и археологически богатства от Троянския край.

На територията на Троянско, свидетелства за обитатели има още от времето на новокаменната (VІ–ІV хил.пр.н.е) и каменно-медната епохи (ІV – ІІІ хил.пр.н.е).

През следващите исторически периоди на развитие в Троянския край е регистрирано присъствие на тракийски племена, от които днес археолозите откриват тук над 500 тракийски надгробни могили, а също така и руините на 10 селища и 15 крепости.

Многобройните находки от керамика, въоръжение, накити, монети кост, стъкло, са доказателство за едно високо развито население с богат духовен живот, обитавало в различни исторически периоди по поречието на реките Бели и Черни Осъм.

Целият този богат археологически материал, съхраняван във фонда на Музея на занаятите, както и във фондовете на Националния исторически музей и Регионален исторически музей - Ловеч, е обект на тази изложба.

Представят се и непоказвани до сега находки: медальон-камея от III в., изработен от тъмносин лазурит със златна рамка, представляващ бюст на богинята Изида, открит в некропола на кастела Состра; бронзова тракийска парадна маска от VІ-V век пр.Хр., открита в предримския пласт на кастела Состра; бронзова статуетка на бог Хермес, открита в станция Монтемно, Троянско; колективна находка от римско нападателно въоръжение от района на Централна Стара планина; средновековни накити от некропола при с. Добродан и с. Дебнево, както и други уникални находки, които са реставрирани и подготвени за изложба.

Акцент на изложбата е тракийското накитно съкровище от с. Белиш, Троянско, което принадлежи на НИМ и често пътува на изложби извън страната.

То представлява символично погребение на тракийски жрец от VІІ – VІ век пр. Хр. Съкровището се състои от богато украсени масивни бронзови гривни, бронзови фибули, кехлибарени ядра за нанизване в накит, бронзови коланни токи, спираловидни гривни, прешлени от планински кристал, кехлибарени висулки, желязна брадва и фрагменти от керамичен съд.

археологичекото наследство на Троянския край, 2007-2008 г.