МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА - ТРОЯН

Изложба за Априлското въстание, 2006 г.

Изложбата, с която Музеят на занаятите отбеляза 130-та годишнина от Априлското въстание бе осъществена с партньорството на : Регионален исторически музей – Плевен, Исторически музей – Ловеч, Исторически музей – Тетевен, галерия „Илия Бешков” – Плевен.

В нея бяха представени експонати от фондовете на изброените музей, снимки, документи, оригиналните знамена на революционните комитети в Троян и Тетевен. Интерес представлява художествената творба на троянския художник Бочо Донев, посветена на организатора на въстанието в Севлиевския район и войвода на въстаниците от Дебневския боаз Йонко Карагьозов, собственост на галерия „Илия Бешков” – Плевен. За пръв път бе показан оригинален документ – молба от новоселци до търновския митрополит Иларион Макариополски от 1874 г. за ръкополагане в свещенически сан на техния съселянин Радион Попмихалев. Молбата е скрепена с 29 лични печата и 6 подписа на новоселските първенци. Документът е собственост на Музея на занаятите.

В експозицията е включен епиграфски паметник от фонда на музея „Васил Левски” в Ловеч, свързан с Новоселското въстание. Материали за Прокопий Дянков от Плевен, ботев четник, който след Освобождението работил в администрацията на град Троян. На неговата врата стоял прелюбопитният надпис: „Влизай без да чукаш!”. Наковалнята, на която е изработвал сабите за въстанието Колю Матеев – Ковача, член на  революционния комитет в Ново село, Новоселският Балканджи Йово,  зверски измъчван и убит от турците.

изложба за Априлското въстание